torstai 20. kesäkuuta 2013

Desucon 2013 - juhlavuoden eeppisyys(?)

Viides kesäinen Desucon on takana, joten lienee aika taas avata sanainen arkku ja päästää parit ulinat ja ylistykset. Tälläkään kertaakaan ei säästytty rikkinäisiltä fiilismittareilta ja pettyneiltä katseilta.

Ei Desua ilman kohua
Desucon on niittänyt mainetta viiden vuoden aikana hehtaaritolkulla ja tänä vuonna kesäDesu myi loppuun 57 tunnissa. Siis alle kolmessa vuorokaudessa! On sanomattakin selvää, että sillä vauhdilla moni halukas jäi ilman lippua ja trokareilla olikin ilon päivät peruutuslippujen mentyä kahdessa minuutissa. Kävin itsekin mielenkiinnosta kurkkaamassa Huuto.netissä, millainen tilanne siellä oli lippujen suhteen. Monien kohteiden hinnat olivat hälyttäviä ja anikiin ilmestyikin kevään aikana topic, joka käsitteli lipputrokareita, toiminnan eettisyyttä ja miten sitä voisi ehkäistä.

Loppuunmyynti ennätysvauhtia on nostanut keskustelua myös siitä, kenelle Desucon on suunnattu ja miksi pikkuernuja änkeää joka vuosi "oikeiden harrastajien" tapahtumaan tukkimaan käytäviä ja pilaamaan ilmanlaatua. Kauniisti sanottuna, tavoittaako Desucon kohdeyleisönsä laadukkaan puheohjelman conina vai meneekö liian suuri osa lipuista vieläkin hengaajille? Minulla on tunnetusti mielipide, mutta näin laaja aihe jääköön omaan postaukseensa.

Majoitusskandaali osa n
Lattiamajoitus aiheutti jälleen pään vaivaa monille, kun ilmoittautuminen aukesi viime tingassa eikä vahvistusviestejä kuulunut viikkoon, joillakin puoleentoista. Majoituksen hinta tiputti myös monia tuolilta. Jos otti kummatkin yöt, majoitus maksoi 30 euroa eli enemmän kuin ranneke itse coniin. Vastinetta ei rahalle kuitenkaan kuulunut ainakaan laadun muodossa. Koululle oli vaikea löytää, jotkin kanssaihmiset juttelivat normaaliäänellä valojen sammuttua ja kuulemani mukaan osa varaajista joutui nukkumaan ulkoparkeissa, joissa oli liian kylmä tai kuuma.

Itse Sibeliustalo oli tilana jälleen, kesäDesun omaiseen tapaan, hyvässä käytössä. Frostista oli tapahtunut selkeää parannusta, sillä kongressisiipi ei ollut ainakaan omaan hipiään liian kuuma ja Metsähallin Vesijärven puoleiset pöydät olivat taas paikoillaan. Suurempana muutoksena oli Susilavan puuttuminen kokonaan ja samalla paikalla oli vain iso screeni, josta näytettiin milloin mitäkin (en itse kerennyt tutustua tarkemmin tarjontaan). Muutamaa muutosta lukuunottamatta, kaikki oli siis vanhoilla hyvillä paikoilla.

Tiukkaa settiä ja vitsiniekkoja
Desucon loisti jälleen ohjelmallaan. Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että jos ei löydä Desun ohjelmakartasta mitään kiinnostavaa, ei joko katso anime/lue mangaa tarpeeksi tai on tullut väärään coniin. Varsinkin lauantai oli niin täynnä kiinnostavia luentoja, että pelkäsin ruuan jäävän kokonaan väliin. Myös joitain päällekäisyyksiä sattui, mutta sellaista se conittaminen on.

Simoun lyhyesti.
Avajaiset eivät olleet mitenkään tavallisesta poikkeavat, lukuunottamatta Aki Hatan yllätysvierailua, joka ainakin allekirjoittaneelle oli mieluisa yllätys. Visual Questin alkuesitys sen sijaan ei jaksanut kiinnostaa ja sanoisinkin, että sen jättäminen esimerkiksi avajaisten jälkeen palvelisi niin siitä kiinnostuneita kuin niitäkin, jotka haluavat jättää sen väliin. Eiköhän sen tuputtaminen ohjelmalehtisessä ole ihan tarpeeksi mainosta. Muista näkemistäni perjantain ohjelmista huilaileen Sapfisia lentoneitoja, pitsaleikkureita ja pyllyviittoja -luento oli ehdottomasti koko conin paras. Huilailee on ohjelman pitäjänä kokeneempaa kaartia ja se näkyy osaavassa esiintymisessä. Lauantain Gen Urobuchia käsittelevä luento oli viihdyttävä ja informatiivinen paketti ja toisella pitäjistä oli ensikertalaisuudesta huolimatta homma hyvin hallussa. Pahoja spoilereita oli varoituksiin verrattuna yllättävän vähän, mistä myös lisäpisteitä.

Cosplayn osalta Desucon ei räjäyttänyt pankkia tällä kertaa ainakaan kokonaisvaltaisesti. Loistavia esityksiä oli kummassakin kisassa, mutta myös muutama myötähäpeän aiheuttaja löytyi (ainakin esityskisasta). Voitot menivät varsinkin ECCssä ja esityskisassa oikeaan osoitteeseen, koska ECC-karsinnan voittajan puku oli todella upea ja esityskisan Sakana-chanin esitys oli aivan omaa luokkaansa. Yleisesti cossaajia tuntui olevan vähemmän kuin aiemmin, mutta länsimaalaisten sarjojen hahmoja näkyi yllättävän paljon.

When you desu, you win or you whine
Kaiken kaikkiaan viides Desucon oli hieno kokemus, jota eivät latistaneet perjantain tai sunnuntai-illan desusää eikä lauantain polttava kuumuus. Joillekin ihmisille ei tosin edelleenkään ollut valjennut, miten kiva olisi, jos jokainen palleroinen osaisi laittaa jäähilejuomamukinsa ja pitsalaatikkonsa roskikseen. Ehkä sekin päivä vielä nähdään ja maailmassa vallitsee rauha, mutta sitä odotellessa pitää koittaa conittaa näiden pienten epäkohtien keskellä.

Desucon 2013 lyhyesti:
+ Rimppu, pakko mainita joka kerta erikseen, koska se nainen on paras
+ cosplaykisat, sekä ECCn että esityskisan esitykset olivat aivan mielettömiä, puvuista puhumattakaan
+ sunnuntaina bongaamani Daenerys-cossaaja
+/- ohjelma oli pääosin laadukasta, mutta muutamia elitistin selkäkarvoja nostattavia kokemuksiakin löytyi
+/- vaatteet, en vaan osaa ostaa oikeita kokoja
- Visual Quest avajaisissa
- lattiamajoitus
- oma selkärangattomuuteni, missasin monia hienoja asioita, koska en viitsinyt jättää kaveriporukkaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti