perjantai 1. heinäkuuta 2011

Miten tämä on nyt tämä...

Ilmaisen mielipiteeni yhdestä ihanasta ja silti raivostuttavasta animesta. Lapset rakkaat, Yu-Gi-Oh! 5D's

Mikä? Korttipelianime, kuten edeltäjänsä Yu-Gi-Oh! DM ja GX. Henkilöt pelaavat joka jakso enemmän tai vähemmän naurettavaa lasten korttipeliä nimeltä Yu-Gi-Oh!. Miksi naurettavaa? Koska onhan se (mutta siitä kirjoitan joskus toista)! 5Dssä koko homma tosin viedään ihan uudelle tasolle, henkilöt nimittäin läiskivät kortteja moottoripyöriin (d-wheel) ja rullalautoihin (duel board, SPOILER!) kiinnitettyihin dual diskeihin.
Milloin? Hamassa tulevaisuudessa. Muistan nähneeni jossain, että 2021 olisi tekijöiden summittainen arvio.
Miksi?! Kaiken takana on Konami, joka haluaa tehdä rahaa, eikä muusta piittaakaan.
Siis Konamihan on 5Dn (suurin?) sponsori ja heillä on sananvaltaa mitä sarjassa tapahtuu, ainakin siltä osin, että Konamin päästä määrätään mitä uusia kortteja pitää näkyä milloinkin.

Päähenkilö Yusei Fudo ja tämän sekahaaremi Jack Atlus, Crow Hogan, Aki Izayoi (roviolle ne, jotka käyttävät dubbinimiä) ja kaksot Rua ja Ruka heiluvat Neo Domino Cityssä, pelastavat kaupungin pari kertaa ja sitten lähtevät omille teilleen viimeisessä jaksossa. Sivuhahmokaarti ja pahikset ovat sitä samaa vanhaa. Yksi haluaa yhtä toinen toista ja pari hahmoa pilataankin itselleni vielä tuntemattomista syistä, mutta siihenkin myöhemmin.

Nyt kun perusasiat on selvillä, ainakin tovon mukaan, kurkataanpa itse animeen.Yusei on perusnörtti, tykkää rakentaa d-wheelejä ja pelata korttia. Hän syyttää itseään kaupungin jakautumisesta Satelliten slummiin ja hienoston Neo Dominoon, vaikka hänen isänsä Dr. Fudon kollega olikin kaiken takana. Yusei ei ole mielestäni erityisen mielenkiintoinen hahmo. Juuri sen mitä voi protagonistilta odottaakin: välittää vain sarjan pääideasta (tässä tapauksessa korttipeli), ei ymmärrä naisia, tykkää syyttää itseään ja ottaa koko maailman kohtalon harteilleen.

Jack ja Crow eivät ole yhtään sen parempia. Jack haluaa vain olla King of Riding Duels ja ymmärtää naisia vielä vähemmän kuin Yusei. Crow ei koskaan saa mahdollisuutta perustaa haaremia, koska hänen ympärillään pyörii jo valmiiksi liuta lapsia, joiden suojeleminen tuntuu olevan hänen elämänsä ainoa tarkoitus. Sitten on vielä myöhemmin ilmestyvä Bruno, josta tulee heti Yusein sydänystävä (nörttixnörtti). Kaikkien niiden spoilerintagien takana Bruno on mukava hahmo, varsinkin kun tarina lähenee loppuaan ja hänen oikea henkilöllisyytensä ja tavoitteensa paljustuu.

Huonoja uutisia naisrintamallakin. Aki on loppujen lopuksi vain tyhmä protagonistin perässä juokseva tissipimu hameineen kaikkineet ja kaksoset yhtä tyhmiä ja hyödyllisiä kuin saappaat. Voisin kirjoittaa raivostunutta palautetta vaikka koko yön siitä, kuinka epäreilusti Akin aluksi hieno hahmo laitetaan ihan lörinäksi kolmoskauden alussa, kun joku ääliö päätti, ettei naisten tarvitse tehdä mitään muuta kuin olla hurraamassa päähenkilölle.

Vahvaa naista ilman ei kuitenkaan jääty kokonaan loppuajaksi, sillä puutteen ryntäsi paikkaamaan Sherry Leblanc, nainen jonka vanhemmat tapettiin ja joka heittelee läskejä miehiä parvekkeelta. Tavoitteensa, eli kostonsa, saavuttamiseksi Sherry ei kaihda keinoja ja vetää turpaan jokaista joka tulee hänen tielleen. Aluksi en pahemmin välittänyt hahmosta, onhan noita traaginen lapsuus -tyyppejä joka kolossa, mutta kun Akista oli kaikki toivo mennyt ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin siirtyä Sherryn leiriin. Ja onhan taistelulajeja osaavassa moottoripöyrällä ajavassa ranskalaisessa enemmän tyyliä kuin jossain... cheerleader tississä.

Kaikin puolin mielipuolinen anime on kyseessä. 5Dlliä oli paha tapa lätkiä hahmoja kehiin, mutta jättää suurimmalta osalta tarinat kesken. 5D's on anime, jossa kaikki mikä ei koske pahiksia tai päähenkilöä, jää aukoille. Paras esimerkki on varmasti Sly, joka himosi Yusein lempikorttia ja ilmoitti jakson lopussa HALUAVANSA sen, mutta mitään ei koskaan tehty asian eteen. Oikeastaan mitään asiaan viittaavaa ei sen jälkeen sarjassa tapahtunut.

Koko animesta jäi aika ristiriitainen olo viimeisen jakson katsomisen jälkeen. Kaikki hahmot olivat steroetyyppisen paskoja tai ainakaan kukaan ei tarjonnut mitään pakollista enempää. Voisi oikeastaan olla parempi, että tekisin sen ansaitsevilla hahmoilla omat juttunsa. Sherrystä minulla ainakin riittää asiaa, sen verran tykästyin hahmoon. Ja miksei muistakin isommista rooleista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti